Προηγούμενα φύλλα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απορίες για τα ποτά: απαντά ο ειδικός.

Θα ήθελα να μάθω για τα ποτά (λικέρ, ουίσκυ, βότκα κλπ) τα ακόλουθα:

• Εάν έχουν ημερομηνία λήξης.

• Πόσο καιρό διατηρούνται (κλειστά ή ανοιχτά);;;

• Τα λικέρ διατηρούνται λίγο χρόνο (μήπως ζαχαρώνουν);;;

1. Απ’ ότι έχω δει ημερομηνία λήξης έχουν μόνο ειδικές κατηγορίες ποτών όπως τα Irish Cream Liqueurs (Bailey’s, Bushmills κ.α.)

2. Θεωρητικά διατηρούνται για πάντα αλλά δεν πρέπει να τα βλέπει κανένας γιατί θα τα πιεί 🙂 οπότε θα πάψουν να υπάρχουν. Φυσικά πρέπει να είναι κλειστά γιατί εξατμίζεται το αλκοόλ, άσε που μπορεί να μπει τίποτα μέσα.

3. Μου έχει τύχει να δω ζαχαρωμένο σπιτικό λικέρ μία ή δύο φορές. Σίγουρα δεν συμβαίνει συχνά. Αν σου συμβαίνει συχνά δοκίμασε να προσθέσεις λίγο χυμό φρέσκου λεμονιού στην συνταγή του σιροπιού όταν τα φτιάχνεις. Γενικά του εμπορίου δεν ζαχαρώνουν, πιάνουν όμως ζάχαρη στο μέσα μέρος του καπακιού όταν δεν ανοίγονται συχνά. Αυτό το έχω δει σε πολλά λικέρ αλλά και στο campari. Με τη προϋπόθεση οτι τα ποτά διατηρούνται σε φυσιολογικές συνθήκες (όχι ήλιος ή ζέστη) δε χαλάνε. Απλώς “ξεθυμαίνουν” δηλαδή εξατμίζεται το αλκοόλ. Άν δε κλείσουμε καλά ένα μπουκάλι, το ποτό θα χάσει τη γεύση του. Άν είναι σφραγισμένα, κρατάνε μέχρι να τα πιεί κάποιος. Αυτά που παίζουν κύριο ρόλο είναι, η ζέστη κι ο αέρας που εμπεριέχεται μέσα στο μπουκάλι. Τα σπιτικά λικέρ αλλοιώνονται κυρίως όταν ανοιχτούν και υπάρχει αρκετός αέρας στη φιάλη (μισοάδεια) Υποθέτω οτι γίνονται διάφορες ζυμώσεις με τα ζάκχαρα των φρούτων και την ύπαρξη οξυγόνου. Πάντως τόσα χρόνια στη δουλειά, δεν είδα χαλασμένο λικέρ (εμπορίου), είδα όμως ποτά να “ξεθυμαίνουν” σε μια μέρα, επειδή δεν είχαν σφραγιστεί καλά.