Προηγούμενα φύλλα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η φύση και τα “φάρμακα” της

Oι Αρχαίοι Αθηναίοι πίστευαν ότι η σωματική τους δύναμη και η πνευματική τους ευεξία οφείλεται στην κατανάλωση ελιών και ελαιολάδου όπως και του οίνου, προϊόντα τα οποία τους έκαναν, πρώτους στο εμπόριο και πλούσιους μέσω των εξαγωγών. Η ελιά ήταν το δώρο της θεάς Αθηνάς προς τους Αθηναίους και γι’ αυτό – κατά τη μυθολογία – την έκαναν προστάτιδα και έτσι ονόμασαν την πόλη τους Αθήνα. Κάτι που διεκδικούσε με μανία και ο θεός Ποσειδώνας αλλά οι πηγές θαλασσινού νερού που προσέφερε δεν τους συγκινούσαν.

O μεγαλύτερος φαρμακοποιός είναι η φύση

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Oργάνωση Υγείας , περίπου το 80% των υπό ανάπτυξη χωρών  καταφεύγει τακτικά σε “παραδοσιακά φάρμακα” που προέρχονται από φυτά. Στην ιεραρχία του παγκόσμιου πληθυσμού, η φύση παραμένει ο κυριότερος φαρμακοποιός. Μάλιστα στις χώρες όπου οι εισαγωγές φαρμάκων είναι δύσκολες, αποτελεί τη μοναδική πηγή θεραπείας.

Ζώα που γνωρίζουν … φαρμακολογία

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα ζώα, έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες σε ανακαλύψεις φυτών, που οι ουσίες τους χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κάποιων παθήσεων. Ένας μύθος των ινδιάνων Ναβάχο, λέει ότι οι αρκούδες μαθαίνουν στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν την Apiacea, το σκιαδιοφόρο. Μασούν τις ρίζες του φυτού και αλείφουν το τρίχωμα και τα πόδια τους με το κολλώδες μίγμα. Το μίγμα αυτό – μετά  από επιστημονικές αναλύσεις – αποδείχτηκε ότι περιέχει μια οικογένεια θεραπευτικών μορίων, που χρησιμοποιούνται και από τους ανθρώπους, για τη θεραπεία παθήσεων του δέρματος, της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Πως σταματούσαν τη συνεχιζόμενη διάρροια

(φάρμακο από τη φύση που χρησιμοποιούσαν οι Θρακιώτες )

Έβρισκαν άγρια αχλαδιά – η οποία στην περιοχή της Θράκης λέγεται και γκορτσιά – και έπαιρναν τις φλούδες από τα κλαδιά της. Το έβραζαν σαν τσάι και το έπιναν, Λέγεται ότι η διάρροια κόβονταν στο λεπτό. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τη διάρροια την καταπολεμούσαν και με το ώριμο ( κίτρινο ) κυδώνι, είτε αλεσμένο, είτε τρώγοντας το σαν μήλο με του φλούδα.

Που βρίσκονταν η βασική ουσία της Ασπιρίνης

Φύλλα ιτιάς χρησιμοποιούσαν οι Σουμέριοι για να καταπραΰνουν τους πόνους. O Ιπποκράτης προτείνει για να την πτώση του πυρετού, να πίνουν ένα αφέψημα από τον φλοιό της λευκής ιτιάς. Λέγεται ότι η κλαίουσα ιτιά, μετά από χημικές και εργαστηριακές διεργασίες που υπέστη, αποτελεί την πρώτη ουσία της εφεύρεσης της θρυλικής Ασπιρίνης, που κατοχύρωσε η Bayer ως νεαρή βιομηχανία το 1880 – 1900, με το σήμα κατατεθέν Aspirin.

 

O Ιπποκράτης είχε μεταξύ άλλων πει και το εξής σοφό:

” Το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου και η τροφή σου το φάρμακο σου”.