Προηγούμενα φύλλα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καφές και χαρμάνια

•ΧΑΡΜΑΝΙ ΚΑΦΕΔΩΝ Ένα χαρμάνι καφέδων είναι πάντα συνδυασμός ταιριαστών μεταξύ τους προσωπικοτήτων . Αρα ο καφεκόπτης πρέπει όχι μόνο να γνωρίζει να καβουρδίζει και να αλέθει σωστά , αλλά γνωρίζοντας όλους τους καφέδες , στην παραμικρή τους λεπτομέρεια , να δημιουργεί τους πιο ταιριαστούς συνδυασμούς.

•ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΚΑΒOΥΡΔΙΣΜΑ Κάθε καφές χρειάζεται το δικό του χρόνο καβουρδίσματος για να αποδώσει το δυναμικό του . Στην ετοιμασία , λοιπόν , ενός χαρμανιού το καβούρδισμα καθενός ξεχωριστού καφέ προηγείται του χαρμανιάσματος .

•ΧΑΡΜΑΝΙ ΚΑΦΕΔΩΝ Στη σύνθεση ενός χαρμανιού δε λαμβάνεται υπόψη μόνο η αρμονία αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών . Υπάρχει εξίσου σημαντική φροντίδα για την εύρεση ισορροπημένης συνύπαρξης και ως προσ το γευστικό βάρος .

•ΣΥΝΔΥΑΣΜOΣ ΚΑΦΕΔΩΝ Ένας καλός και απολαυστικός συνδυασμός καφέδων , είναι ο αυθεντικός Mocha της Υεμένης με τον ογκώδη καφέ από τη Σουμάτρα . Δοκιμάστε τον

. •ESPRESSO (ΠΩΣ ΠΙΝΕΤΑΙ) O espresso πίνεται με δύο γουλιές , αν γίνεται χωρίς καθόλου ζάχαρη ή -έστω – με ελάχιστη , μόλις στη μύτη του κουταλιού.

•ESPRESSO ΤΕΛΕΙOΣ O espresso είναι τέλειος όταν το καϊμάκι του μπορεί να διατηρηθεί για ενάμιση λεπτό. •ESPRESSO ΚΑΙ ΦΛΥΤΖΑΝΙ Το φλυτζάνι του espresso πρέπει να έχει οβάλ σχήμα , να έχει μεσαίο πάχος πορσελάνης για να διατηρεί τον σερβιρισμένο καφέ ζεστό στους 60 – 65 βαθμούς και να είναι ήδη ζεστό πριν το σερβίρισμα.

•CAPPUCCINO FREDDO Φτιάχνεται όπως ο espresso freddo , με τη διαφορά ότι αφού σερβίρουμε τον espresso στο ποτήρι , κατόπιν προσθέτουμε κρύο γάλα , το οποίο έχουμε πρώτα χτυπήσει στο μίξερ έως ότου γίνει παχύρευστη κρέμα .

•CAFFE MOCHA Caffe mocha :1/3 espresso , 1/3 ζεστή σοκολάτα , 1/3 ζεστό γάλα, που προστίθενται μ’ αυτή τη σειρά .

•ESPRESSO MACCHIATO ΚΑΙ ROMANO O espresso macchiato έχει “σημαδευτεί ” με πολύ λίγο αφρό γάλακτος . O espresso romano είναι ο espresso με κομματάκι φλοίδας λεμονιού

. •ESPRESSO CON PANA Είναι ο espresso με μια κουταλιά σαντιγί .

•ESPRESSO CORRETTO Προσθέτουμε στον espresso μικρή ποσότητα liqueur (amaretto, grappa , σαμπούκα , μέντα ).

•ESPRESSO FREDDO Είναι διπλή δόση espresso , που χτυπάμε στο σέικερ με ζάχαρη και τριμμένο πάγο . Σερβίρεται σε ψηλό κολονάτο ποτήρι .

•ESPRESSO DOPPIO – EPRESSO AMERICANO O espresso doppio είναι ο espresso ο διπλός . Espresso americano : ο espresso αραιωμένος με ζεστό νερό

. •ESPRESSO LUNGO Μονή δόση espresso σε μεγαλύτερο όγκο νερού . Έτσι είναι ελαφρύς χωρίς να χάνει τη γεύση του .

•ESPRESSO RISTRETTO Για να τον φτιάξουμε σταματάμε τη ροή του νερού νωρίτερα για πιο συμπυκνωμένο καφέ και εντονότερο άρωμα

. •CAPPUCCINO O καφές cappuccino είναι espresso , με προσθήκη το αφρόγαλα ή τη σαντιγί . Η σωστή δοσολογία προβλέπει : 1/3 espresso , 1/3 ζεστό γάλ και 1/3 αφρόγαλα ή σαντιγί . Το γάλα για το αφρόγαλα , πρέπει να είναι κρύο , γιατί με τον ατμό (της μηχανής ) , κάνει καλύτερο αφρό .