Προηγούμενα φύλλα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα μυστικά του κρασιού


ΚOΚΚΙΝΑ ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΑΣΙΑ    Τα κόκκινα κρασιά και κυρίως τα παλαιωμένα τα μεταγγίζουμε σε καράφα μεγάλης διαμέτρου , έτσι ώστε να “αναπνεύσει ” το κρασί και να αποδώσει σωστά το μπουκέτο των αρωμάτων του
 ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ   Ποτέ δεν βάζουμε ένα κρασί στην κατάψυξη. Το θερμοκρασιακό σοκ το καταστρέφει. Επίσης ποτέ δεν αφήνουμε κρασί στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποκτά μια δυσάρεστη οσμή από την μακρόχρονη ψύξη .
ΘΕΡΜOΚΡΑΣΙΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤOΣ ΚΡΑΣΙOΥ Για κάθε κρασί υπάρχει μία ιδεώδεις θερμοκρασία κατανάλωσης .. Για τα λευκά ξηρά και τα ροζέ κρασιά 8-120 βαθμούς Κελσίου . (ποτέ παγωμένα ) Για τα λευκά γλυκά , τις σαμπάνιες και τα αφρώδη κρασιά 6-8 βαθμούς Κελσίου . Για τα ελαφριά φρουτώδη κόκκινα κρασιά 10 – 12 βαθμούς Κελσίου . Για τα υπόλοιπα κόκκινα κρασιά 15 – 18 βαθμούς Κελσίου . ( θερμοκρασία δωματίου ) . Τα νεαρά κόκκινα κρασιά πρέπει να σερβίρονται πιο δροσερά από αυτά της παλαίωσης
ΣΤΙΣ ΚΑΒΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ Το κρασί είναι ειδικό προϊόν και πρέπει να αγοράζεται από εξειδικευμένους χώρους , δηλαδή στις κάβες και τα πρατήρια. Αποφεύγετε μαγαζιά που δεν προσέχουν το κρασί ή το έχουν και “λιάζεται ” ή το ταλαιπωρούν με ” ορθοστασία” .

α) κόκκινα κρασιά Προτιμήστε στα κόκκινα κρασιά , σοδειές πριν από 3- 4 χρόνια . Εκτός και αν θέλετε να απολαύσετε με τους φίλους σας πώς παλαιώνει και οξειδώνεται ένα ξινόμαυρο ή ένα καμπερνέ . Τότε μπορείτε να ρισκάρετε και καμιά δεκαριά χρόνια και ό,τι ήθελε προκύψει .

β) λευκά τελευταίας σοδειάς Προτιμάτε τα λευκά τελευταίας σοδειάς και προσοχή διότι , κυρίως τη μεταβατική περίοδο , μεταξύ της μιας και της άλλης χρονιάς , εκεί στο Σεπτέμβρη – Νοέμβρη, όλοι οι έμποροι προσπαθούν να ξεφορτωθούν παλαιότερες χρονιές .